
Vlaams Parlementslid

Minder dan de helft van de huisartsen vulde bevraging van Departement Zorg in
In september 2024 startte de Vlaamse Overheid een bevraging onder de huisartsen om beeld te krijgen van de werklast bij huisartsen. Uit een parlementaire vraag van Vlaams parlementslid Koen Dillen (N-VA) aan minister van Welzijn Caroline Gennez (Vooruit) blijkt dat slechts 44,5 procent van de huisartsen de bevraging invulde. Dillen, zelf huisarts, roept zijn collega-huisartsen op om deel te nemen aan de bevraging.
Steeds meer gemeenten in Vlaanderen kijken aan tegen een huisartsentekort. De bereikbaarheid van de huisarts en dus de toegang tot de zorg komt steeds meer onder druk te staan. Om een duidelijk beeld te krijgen van de werklast van de huisartsen, lanceerde het Departement Zorg daarom in samenwerking met Domus Medica, de UGent en het Vlaams Instituut voor de Eerste Lijn (VIVEL) een bevraging onder de huisartsen.
Uit cijfers die Dillen opvroeg, blijkt dat minder dan de helft van de huisartsen deelnam aan de bevraging. “Om gericht beleid te voeren en zo de toegang tot een huisarts te blijven garanderen terwijl we ook aandacht hebben voor de werkdruk van die artsen, hebben we voldoende input uit het werkveld nodig. De responsgraad die we nu zien, ligt helaas veel te laag”, klinkt het bij Dillen.
Dillen richt dan ook opnieuw een oproep aan zijn collega-huisartsen om de bevraging zeker in te vullen. “Aangezien ik naast parlementslid ook zelf huisarts ben, verkeer ik in de uitgelezen positie om zowel het perspectief van het beleid als dat van de huisartsen te zien. Uiteraard moet de administratieve last voor de artsen naar omlaag. Ik begrijp dat een extra bevraging dan tegenstrijdig lijkt, maar zonder die gegevens is beleid voeren gewoonweg onmogelijk. Vanuit het Departement Zorg komt er een uitgestoken hand. Ik wil dan ook al mijn collega’s oproepen om die aan te nemen”, vertelt Dillen. Dillen benadrukt dat huisartsen zelf ook gebaat zijn bij het invullen van de bevraging. Met die data kunnen huisartsenkringen namelijk oplossingen op maat ontwikkelen voor de verschillende problemen waarmee de sector kampt.
Die huisartsenkringen spelen volgens Dillen een belangrijke rol in de sensibilisering van huisartsen over het belang van de enquête: “In de Zuiderkempen raakten we al snel aan een responsgraad van 60% dankzij de grote inspanningen van de huisartsenkring. Het is belangrijk dat onze artsen weten welke sleutelrol zij spelen en dat de input die zij ons kunnen leveren van goudwaarde is.”
