
Vlaams Parlementslid

Overleg met vzw Hersenletselliga
Op donderdag 12 juni had ik het genoegen om de hersenletselliga te ontmoeten. Vroeger was hun naam de NAH liga. NAH’s oftewel (niet-aangeboren hersenletsels) zijn heel divers. Niet alleen zijn de oorzaken uiteenlopend (heel vaak door een beroerte, maar ook slecht vallen, etc.), ook de gevolgen kunnen heel hard verschillen (onregelmatige hoofdpijn, verminderde mobiliteit, etc.) als eveneens de zorgzwaarte.
We hebben het in eerste instantie gehad over de verschillende activiteiten van de hersenletselliga. Zo zijn ze verantwoordelijk voor de dag van de fietshelm die het dragen van fietshelmen promoot en waarschuwt voor de desastreuze impact die zelfs een lichte val op de fiets kan veroorzaken. Daarnaast organiseren ze ook een hulplijn voor mensen met een niet-aangeboren hersenletsel. Deze mensen kunnen hier terecht met al hun vragen rond NAH.
NAH komen vaak voor. Naar schatting zouden er in Vlaanderen zo’n 200.000 personen een NAH hebben. Het verdient daarom ook een serieuze behandeling. In het verleden was er een hersenletselplan, maar dit is echter ondertussen hopeloos verouderd. In Vlaanderen bestaat er ook in tegenstelling tot Wallonië geen kenniscentrum rond NAH. Zo’n kenniscentrum is nuttig aangezien het wetenschappelijke inzichten bundelt, onderzoek financiert en adviezen omtrent het beleid formuleert. Ook de schitterende hulplijn is momenteel nog een pilootproject dat eind dit jaar geëvalueerd zal worden en momenteel wordt er onvoldoende doorverwezen door neurologen en ziekenhuizen naar deze hulplijn.
Er is dus nog een hoop werk aan de winkel in Vlaanderen wat betreft NAH. De kennis en de inzichten die ik hier heb opgedaan zullen ongetwijfeld vertaald worden in parlementair werk. Vlaanderen heeft recht op het allerbeste op elk vlak. Dit geldt ook voor personen met een NAH. Daarom zal ik de minister ook ondervragen over haar standpunten en haar acties over hetgeen ik met de vzw Hersenletselliga heb besproken.
